LIVE TEXT | Război în Ucraina. Efortul de a umple deficitul de personal pe front continuă să provoace lipsă de personal în economia rusă. Stocul de rachete rusești a scăzut semnificativ

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Efortul de a umple deficitul de personal pe front continuă să provoace lipsă de personal în economia rusă. Stocul de rachete rusești a scăzut semnificativ

Autoritățile de la Moscova ar putea reduce semnificativ traficul de metrou din cauza mobilizării în masă a mecanicilor. Meduza a raportat pe 24 octombrie că mobilizarea șoferilor de autobuz din Voronej a exacerbat problemele de transport public din oraș. Biroul primarului din Voronej a susținut că mobilizarea a chemat doar 3% dintre șoferii de autobuz din oraș, dar a recunoscut că absența șoferilor a dus la eliminarea unor autobuze de pe liniile lor.

FOTO Ministrul ucrainean al Apărării

UPDATE 05.40 Contraofensive ucrainene (eforturile ucrainene de a elibera teritoriile ocupate de ruși). Estul Ucrainei: (Linia râului Oskil-Kreminna)

Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au desfășurat operațiuni contraofensive în direcția Kreminna și Svatove în 23 și 24 octombrie. Ministerul rus al Apărării și mai mulți bloggeri militari ruși au susținut că forțele ruse au respins un atac ucrainean în direcția Cervonopopivka (6 km nord-vest de Kreminna). pe 24 octombrie. Un blogger militar rus a raportat că forțele ucrainene au încercat o ofensivă în Bilohorivka, regiunea Lugansk, pe 24 octombrie. Un alt blogger militar a raportat că forțele ruse au respins atacurile ucrainene din estul Oblast Harkov, lângă Pershotravneve, Orlyanka și Berestove (toate la vest de Svatove) pe 24 octombrie. Un blogger militar rus a scris că forțele ruse au oprit o încercare similară de ofensivă ucraineană în lupte intense lângă Kreminna pe 23 octombrie.

Surse ruse au raportat că forțele ucrainene au continuat să lovească obiecte în regiunea Lugansk cu artileria de rachete M142 HIMARS în 23 și 24 octombrie. Oficialii ruși din regiunea Lugansk au raportat că forțele ucrainene au tras mai multe rachete HIMARS la Novoaidar, Zorynsk, Rubizhne, Popasna, Starobilsk și Svatove. în perioada 23–24 octombrie.

Statul Major ucrainean a confirmat că forțele ucrainene au eliberat Karmazynivka, Miasozharivka și Nevske în regiunea Lugansk și Novosadove în regiunea Donețk pe 24 octombrie. Surse ruse și ucrainene au raportat că forțele ucrainene au capturat Nevske și așezările din jur pe 10 octombrie.

Sursa: ISW

Sursa: ISW

UPDATE 05.05 Guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, a anunțat finalizarea construcției a două linii de apărare consolidate la granița cu Ucraina pe 23 octombrie. Starovoit a raportat că Ministerul rus al Apărării și departamentul regional de grăniceri din regiunea Kursk au construit două linii de apărare și intenționează să finalizeze o a treia linie până pe 5 noiembrie. Crearea unor astfel de linii defensive nu servește unui scop militar practic și, dacă ar fi confirmată, ar fi o risipă de resurse rusești. Forțele ucrainene din regiunea Sumi nu reprezintă și nu au reprezentat niciodată o amenințare militară pentru regiunea Kursk. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în nordul Oblastului Harkiv de-a lungul graniței cu regiunea Harkiv-Belgorod, lângă Zemlyanky și Chuhunivka, pe 24 octombrie.

UPDATE 04.17 Forțele ruse au efectuat lovituri aeriene, cu rachete și cu drone împotriva țintelor din Ucraina la un ritm mult mai lent decât în ​​zilele precedente. Statul Major ucrainean a raportat pe 24 octombrie că forțele ruse au efectuat 2 lovituri cu rachete și 28 de lovituri aeriene, iar forțele ucrainene au doborât 16 drone Shahed-136 pe 23 octombrie. Ritmul mai lent al loviturilor aeriene, cu rachete și drone rusești reflectă probabil scăderea stocurilor de rachete și drone și eficacitatea limitată a atacurilor în realizarea obiectivelor militare strategice ale Rusiei.

Șeful Direcției de Informații Militare (GUR) a Ucrainei, generalul-maior Kyrylo Budanov, a declarat pe 24 octombrie că impactul atacurilor teroriste rusești împotriva infrastructurii critice ucrainene scade pe măsură ce forțele ruse își epuizează și mai mult arsenalul limitat de rachete de croazieră. Budanov a declarat că forțele ruse au încetat să țintească infrastructura militară a Ucrainei, în schimb au urmărit avarierea infrastructurii civile pentru a provoca panica și frica în ucraineni. Budanov a remarcat, totuși, că forțele ruse vor eșua, deoarece ucrainenii sunt mai bine adaptați la bombardamentele strategice decât la începutul războiului. Budanov a susținut că forțele ruse și-au folosit cea mai mare parte din arsenalul lor de rachete de croazieră și au rămas cu doar 13% din rachetele Iskander de dinainte de război, 43% din Kaliber și 45% din stocurile de dinainte de război Kh-101 și Kh-555. Budanov a remarcat că rachetele de croazieră rusești sunt lipsite de precizie, deoarece o rachetă probabil destinată să lovească clădirea Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) din Kiev și-a ratat ținta cu 800 de metri. Budanov a declarat că scăderea stocului de rachete de croazieră a Rusiei obligă armata rusă să se bazeze pe drone iraniene, dar că furnizorii iranieni trimit doar 300 de drone per transport și că durează mult timp pentru a fi fabricate. Budanov a declarat că apărarea antiaeriană ucraineană doboară 70% din toate dronele Shahed-136, inclusiv 222 din cele 330 pe care Rusia le-a folosit până acum. Este imposibil de evaluat în ce măsură tulburările continue și situația din Iran ar putea interfera cu capacitatea Teheranului de a produce și de a expedia drone către Rusia.

UPDATE 03.30 Contraofensiva ucraineană din sudul Ucrainei: (Oblastul Herson)

Forțele ruse încearcă probabil să stabilească poziții de rezervă mai aproape de râul Nipro și se pare că se pregătesc pentru a apăra orașul Herson. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse continuă să mineze poduri și puncte de trecere pe rutele de retragere în locații nespecificate din Mykolaiv și Oblastul Herson. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a adăugat că forțele ruse își mențin pozițiile defensive pe fondul evacuării instituțiilor de ocupație civilă și a personalului de conducere. Bloggeri militari ruși au susținut, de asemenea, că forțele ruse creează unități de apărare teritorială cu locuitorii orașului Herson, dar este puțin probabil ca aceste unități să fie o forță de apărare eficientă.

Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au continuat să desfășoare operațiuni de contraofensivă în nord-vestul Oblastului Herson între 23 și 24 octombrie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au suprimat contraatacurile ucrainene asupra Bruskinske, Pyatikhatky și Tryfonivka în nordul Oblastului Herson pe 24 octombrie. Oficialii proxy și bloggerii ruși au susținut, de asemenea, că forțele ruse au capturat un grup de sabotaj ucrainean în timpul atacului. Şeful adjunct al Administraţiei Ocupaţiei Regiunii Herson, Kirill Stremousov, a susţinut că forţele ruse au respins un atac ucrainean în zona Andriivka, la est de râul Inguleț. O sursă rusă a susținut, de asemenea, că forțele ucrainene au încercat să obțină un punct de sprijin la nord de Ișcenka, o așezare la est de Davydiv Brid.

Forțele ucrainene și-au continuat campania de interdicție în centrul și nordul Oblastului Herson pe 23 și 24 octombrie. Imaginile geolocalizate au arătat consecințele atacurilor ucrainene asupra unei fabrici de mașini electrice din Nova Kakhovka. Centrală hidroelectrică este la 4 km nord-vest de fabrica lovită. Alte imagini geolocalizate au arătat consecințele unei lovituri ucrainene asupra unei zone de concentrare a trupelor rusești rusești din Kairy, la aproximativ 27 km nord-est de Nova Kakhovka. Statul Major ucrainean a mai raportat că o lovitură ucraineană asupra unui punct de concentrare a militarilor ruși din Nova Kakhovka, la o dată nespecificată, a rănit aproximativ 150 de militari ruși și a distrus șase piese de echipament militar nespecificate.

Sursa: ISW

Sursa: ISW

UPDATE 02.41 Efortul principal al Rusiei — Estul Ucrainei — Donețk (obiectiv rusesc: capturarea întregii regiuni Donețk, teritoriul revendicat al proxy-urilor Rusiei în Donbas)

Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigozhin, a recunoscut ritmul lent al operațiunilor terestre ale Grupului Wagner în jurul Bahmutului pe 23 octombrie, deoarece forțele ruse continuau să piardă teren în apropierea orașului. Prigozhin a declarat că forțele Wagner avansează doar 100-200 m pe zi și a afirmat în mod absurd că acest ritm lent este normal pentru războiul modern. Ritmul recentelor contraofensive ucrainene, în special în regiunea Harkov, în zilele de după momentul în care forțele ucrainene au recucerit Balakliya, contrazice scuzele lui Prigojin. Forțele ruse au pierdut teritoriu lângă Bahmut pe 24 octombrie. Imaginile geolocalizate postate pe 24 octombrie indică faptul că forțele ucrainene au recucerit o fabrică de beton la periferia estică a lui Bahmut, la 2,5 km est de centrul orașului Bahmut.

UPDATE 02.35 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în regiunea Donețk pe 23 și 24 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre ale Rusiei asupra Bahmutului, la nord-est de Bahmut, lângă Spirne, Soledar, Bahmutske și la sud de Bahmut, lângă Klyshchiivka, Ivanhrad, Ozaryanivka, și Odradivka pe 23 și 24 octombrie. Surse ruse au susținut că forțele ruse și ale Grupului Wagner au făcut avansuri nespecificate lângă Ivanhrad, Ozaryanivka, Odradrivka și Optyne pe 23 și 24 octombrie. O sursă rusă a raportat lupte în desfășurare în periferia de sud-est a orașului Soledar pe 23 octombrie. Statul Major ucrainean a mai raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești asupra Avdiivka, la vest de Avdiivka lângă Pervomaiske, la sud-vest de Avdiivka lângă Marinka și Nevelske în 23 și 24 octombrie. Imaginile geolocalizate arată că forțele ruse au făcut progrese marginale la sud-vest de Avdiivka către Pisky și Mariinka. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au desfășurat un contraatac fără succes lângă Novomykhailivka, în vestul regiunii Donețk, pe 23 octombrie. Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ruse au respins atacurile terestre ucrainene din vestul regiunii Donețk către Novomykhailivka, Nikolske și Slavne pe 23 octombrie și Solodke și Volodymyrivka pe 24 octombrie.

Sursa: ISW

Sursa: ISW

UPDATE 02.07 O mină antipersonal din Lepestok l-a rănit ușor pe un cunoscut corespondent de război rus și pe liderul, Semyon Pegov. Evenimentul s-a petrecut lângă linia frontului în Vodyane, regiunea Donețk, după ce Pegov s-a întâlnit cu șeful Republicii Populare Donețk (DNR), Denis Pușilin, pe 23 octombrie. Pegov a susținut pe 24 octombrie că a călcat pe mină în timp ce căuta adăpost pentru a se feri de un tanc ucrainean. Imaginile arată personalul batalionului DNR „Somalia” evacuându-l pe Pegov din prima linie cu o vătămare vizibilă la picior.

UPDATE 01.49 Forțele ruse au continuat trageri indirecte de rutină la vest de Hulyaipole și în regiunile Mykolaiv și Dnipropetrovsk pe 23 și 24 octombrie. Surse ucrainene au raportat că forțele ruse au tras asupra orașului Zaporijia, orașului Mykolaiv, Nikopol și Marhanets pe 23 și 24 octombrie cu rachete S-300 și MLRS. Comandamentul Operațional Sud al Ucrainei a raportat că forțele ruse au lovit infrastructura civilă în Shevchenko din raionul Bashtanka, regiunea Mykolaiv cu rachete S-300.

UPDATE 01.33 Mobilizarea și desfășurarea grăbită a bărbaților ruși pentru a umple lipsa de personal pe linia frontului în Ucraina pare să fi canibalizat sistemul rus de generare a forțelor și a creat un alt impediment în calea eforturilor eficiente de pregătire și desfășurare. Statul Major ucrainean a declarat la 24 octombrie că autoritățile militare ruse ruși au desfășurat mare de ofițeri și subofițeri, încât există o lipsă de cadre didactice-instructori în centrele de pregătire. În multe cazuri, gradele inferioare înlocuiesc profesioniștii; acești înlocuitori de instructori probabil că nu au experiența și cunoștințele necesare pentru a oferi un nivel de pregătire suficient pentru a pregăti soldații ruși proaspăt mobilizați fără experiență. ISW a evaluat anterior că a scăzut capacitatea netă de antrenament a Rusiei probabil din 24 februarie, deoarece Kremlinul a desfășurat elemente de antrenament pentru a participa la luptă în Ucraina și se pare că aceste elemente de antrenament au înregistrat pierderi. Mai multe surse ruse raportează în continuare durate ineficient de scurte de pregătire înainte de desfășurarea rușilor mobilizați. O sursă rusă a raportat pe 23 octombrie că un soldat din Lipetsk s-a antrenat pentru o zi înainte de a fi trimis pe linia frontului în Kreminna. O altă sursă rusă a raportat la 23 octombrie că un soldat din Ekaterinburg fără experiență de luptă a fost trimis fără pregătire la mai puțin de două săptămâni după mobilizarea sa. Este extrem de puțin probabil ca astfel de recruți să contribuie în mod semnificativ la puterea de luptă a Rusiei. Statul Major ucrainean a raportat pe 23 octombrie că există cazuri de tir prietenesc rusesc (lovirea propriilor trupe) din cauza pregătirii slabe.

UPDATE 01.12. Efortul de a umple deficitul de personal pe front continuă să provoace lipsă de personal în industriile interne din Rusia, după cum a raportat anterior ISW. Un canal rus Telegram a postat pe 21 octombrie că autoritățile de la Moscova ar putea reduce semnificativ traficul de metrou din cauza mobilizării în masă a mecanicilor. Meduza a raportat pe 24 octombrie că mobilizarea șoferilor de autobuz din Voronej a exacerbat problemele de transport public din oraș. Biroul primarului din Voronej a susținut că mobilizarea a chemat doar 3% dintre șoferii de autobuz din oraș, dar a recunoscut că absența șoferilor a dus la eliminarea unor autobuze de pe liniile lor. Totodată, rezistența Rusiei la mobilizare continuă. O sursă rusă a raportat pe 22 octombrie că autoritățile ruse au reținut o femeie în Krasnoyarsk Krai care a pichetat cu o pancartă pe care scria „nu unei țări fără bărbați”. Un canal rus a raportat pe 21 octombrie că autoritățile au introdus dosare penale împotriva a doi rezidenți din Bașkiria. pentru comiterea de atacuri incendiare asupra birourilor militare de înregistrare și înrolare în 26 septembrie și 8 octombrie. O sursă independentă de știri rusă a raportat pe 23 octombrie că autoritățile ruse au returnat mulți soldați mobilizați din regiunea Briansk și au mutat 30 în unitățile militare din Klintsky, regiunea Briansk. ISW a raportat pe 12 octombrie că peste 100 de recruți din regiunea Briansk au refuzat să se desfășoare în Ucraina de la baza lor de la terenul de antrenament Belgorod Soloti. Mai multe surse ruse și ucrainene au raportat pe 22, 23 și 24 octombrie că soldații ruși mobilizați continuă să-și părăsească posturile sau refuză să lupte după desfășurarea în Ucraina. Armata rusă continuă să mobilizeze bărbați ruși, încălcând politicile rusești de recrutare. Un bărbat din Orenburg, legal îndreptățit la amânare a mobilizării din cauza faptului că era părintele a trei copii, a fost oricum mobilizat și a murit, conform informațiilor, la un teren de antrenament pe 16 octombrie.

Autoritățile ruse își mențin eforturile de a minimiza eforturile continue de mobilizare, în contradicție cu declarațiile publice ale primarului Moscovei Sobyanin despre finalizarea „mobilizării parțiale”. Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a raportat la 24 octombrie că autoritățile ruse au interzis mass-media ruse să transmită informații despre rețelele de mobilizare. Un canal rus Telegram a raportat pe 21 octombrie că serviciul de publicitate Avito a blocat reclamele pentru asistență juridică pentru soldații mobilizați.

UPDATE 00.53 Oficialii ruși și din administrația de ocupație au continuat pregătirile zonelor ocupate pentru ofensivele ucrainene anticipate pe 23 și 24 octombrie. Centrul de rezistență al Ucrainei și imagini video postate pe rețelele de socializare înfățișând forțele ruse bruind semnalele de telecomunicații și demontând echipamentele relevante din orașul Herson, într-un efort de a preveni ca rezidenții să comunice informații despre trupele ruse către forțele ucrainene. Rapoartele din rețelele sociale indică faptul că orașul Kherson și-a pierdut conexiunea la internet la 23 octombrie sau înainte de 23 octombrie.

Autoritățile de ocupație au continuat, de asemenea, îndepărtarea civililor din vestul Oblastului Herson. Directorul adjunct al Administrației Ocupației Kherson, Kirill Stremousov, a susținut pe 24 octombrie că civilii forțați să părăsească orașul Herson și alte zone din regiunea Herson la vest de Nipro sunt eligibili pentru a primi o plată unică de 100.000 de ruble (1.632 USD) și un certificat pentru a sprijini cumpărarea de locuințe în altă parte. Administrația de ocupație a regiunii Herson a declarat la 24 octombrie că bărbații care nu evacuează pe malul de est al Niprului vor avea „oportunitatea” de a se alătura milițiilor din orașul Herson pentru a preveni avansurile ucrainene. Un oficial rus de ocupație a anunțat închiderea intrărilor în orașul Herson și vestul Oblastului Herson până la noi ordine.

UPDATE 00.27 Rezistența ucraineană la ocupația rusă continuă în Herson și regiunea Zaporijia. Imaginile geolocalizate postate pe rețelele de socializare pe 23 octombrie arată o mașină-bombă explodând în orașul Herson și rănind doi civili. Mai multe surse au mai raportat că un dispozitiv exploziv dintr-un stâlp de infrastructură din afara unui centru de detenție preventivă a explodat în orașul Herson și a ucis un civil pe 23 octombrie. Un oficial al DNR a etichetat atacul drept o încercare eșuată a serviciilor speciale ucrainene de a-l asasina pe șeful centrului de arestare preventivă. Surse de știri ruse și ucrainene au raportat că cetățenii ucraineni din Herson și Zaporijia refuză să accepte ruble ca monedă, ceea ce ar putea contribui la perturbarea procedurilor de evacuare a Rusiei în vestul Oblastului Herson. Centrul de Rezistență al Ucrainei a raportat pe 24 octombrie că chiar și soldații ruși își schimbă rublele pentru grivne, probabil obligați să facă acest lucru pentru a face achiziții. Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a declarat pe 23 octombrie că acel curs de schimb real dintre ruble și grivne este de 5:1 în regiunea Herson.

ȘTIRE INIȚIALĂ Forțele ucrainene au continuat să vizeze concentrările de forțe rusești în apropierea liniei frontului din regiunea Zaporijia. Statul Major ucrainean a raportat la 23 octombrie că loviturile ucrainene împotriva pozițiilor forțelor ruse în zone nespecificate ale regiunii Zaporijia au distrus cinci piese nespecificate de echipament militar și arme și au rănit aproximativ 100 de persoane. Primarul ucrainean al Melitopolului, Ivan Fedorov, a declarat pe 24 octombrie că spitalul din Tokmak, controlat de ruși, este plin de militari ruși răniți și a declarat că loviturile au ucis un număr mare nespecificat de forțe ruse.

Forțele ucrainene au lovit o concentrare de forțe și echipamente rusești în vecinătatea Enerhodar pe 22 octombrie. Statul Major ucrainean a confirmat lovitura pe 23 octombrie, raportând că forțele ucrainene au distrus patru obuziere D-30 și trei camioane cu muniție, ucigând până la 50 de militari ruși și a rănit până la 40 de personal. Imaginile geolocalizate au confirmat că loviturile au lovit hotelul Alisa, la aproximativ 6 km sud-est de zona reactorului nuclear al centralei nucleare Zaporijia (ZNPP). Primarul ucrainean Enerhodar, Dmytro Orlov a declarat că forțele ucrainene au lovit hotelul pe 23 octombrie și că ocupanții și colaboratorii ruși au folosit hotelul. Oficialul de ocupație al regiunii Zaporijia, Vladimir Rogov, a susținut că personalul agenției de stat ruse pentru energie nucleară Rosatom folosește hotelul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!